RevitCity.com Logo

Home  |  Forums  |  Downloads  |  Gallery  |  News & Articles  |  Resources  |  Jobs  |  FAQ  |  SearchSearch  |  Join  |  LoginLogin

Welcome !

195 Users Online (102 Members): Show Users Online - Most ever was 626 - Mon, Jan 12, 2015 at 2:00:17 PM

 

Forums

Forums >> Revit Building >> Technical Support >> Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

Search this ThreadSearch this Thread | Page 1 of 1 |

Thu, Dec 2, 2010 at 12:23:24 AM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#1

tallon314


active

Joined: Tue, Nov 30, 2010
2 Posts
No Rating


Hi all, Guess I'm a bit of a newbie here, but I'm gonna get right down to business:

While Using Revit 2011 (On a Windows 7 64-bit, machine), I've been trying to create some custom materials for a project, but when I attempt to render custom made or edited materials, the objects that the materials are applied to are invisible in the rendering.The normal materials available in the project all render fine, but even changing the finish or color on a premade material will make it disappear in the rendering. This takes place even in new projects, so it is likely not a file specific setting issue. Reinstalling Revit did not have any effect, and this could be a hardware or machine specific issue I suppose, as this is the first time I have attempted to render custom materials on this machine. The materials all render correctly on another Windows XP install on a laptop.Just to clarify, this is not a materials library transfer issue. That is to say, materials created on this machine in a single project cause the objects to become invisble in the rendering, and it is not an issue of missing materials from transferred files.Any enlightenment on this issue would be nice, as it has me perplexed.I am relatively new to Revit (About 3 months of use so far), and have not had any instruction, though I am fairly competent Computer-wise, so I'll apologize now for any gaps in my knowledge.


This user is offline

 

Thu, Dec 2, 2010 at 1:14:34 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#2

WWHub


site moderator|||

Joined: Tue, May 16, 2006
13079 Posts
3.5 Stars: 346 Votes


This site has a lot of information on it if you learn how to search the forums and to look at the similar threads always listed below a post.  In this case, please read the first one below "Cusom materials rendering black".

This user is offline

 

Sun, Dec 5, 2010 at 9:32:35 AM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#3

hle3


active

Joined: Mon, Nov 16, 2009
5 Posts
No Rating


tallon314, i am having the same problem! im using revit 2011 and when i change the materials of certain objects, the objects either render gray or the item is gone completely in rendering! it is so frustrating and i have a final project due. i attached an image of what is happening. it is doing this in multiple places in my project.

i feel like i have tried everything but still can't get it to work... did you figure out how to solve this problem???



Attached Images

85607_invisible_rendering.jpg

This user is offline

 

Sun, Dec 5, 2010 at 11:31:03 AM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#4

Typhoon


site moderator|||
Typhoon Avatar

Joined: Tue, May 22, 2007
5921 Posts
4 Stars: 195 Votes


What material did you assign to that element? Can you show us some images with the properties/materials of that element? did you install the Web update?

 


-----------------------------------

I Hope and I Wish to LEARN  more, and more, and more.... REVIT

This user is offline

 

Sun, Dec 5, 2010 at 6:57:54 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#5

hle3


active

Joined: Mon, Nov 16, 2009
5 Posts
No Rating


Here is one of the materials giving me issues. I wanted to use hedge instead of grass, so i duplicated the grass material, renamed it, then replaced the image for rendering to hedge. The file is in the correct location and not missing.  But when i render the object is gone entirely. Here is a shot of the material properties.

 

I did not get the web update for 2011, but i just got 2011 about 2 months ago from autodesk students. Do i even need the update or is that for earlier versions?



Attached Images

85622_hedge.JPG

This user is offline

 

Sun, Dec 5, 2010 at 8:27:48 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#6

hle3


active

Joined: Mon, Nov 16, 2009
5 Posts
No Rating


Maybe I am not creating new materials the correct way. Is there any step that I might be missing whenever I duplicate a material and assign a new one that could cause this?

Attached Images

85624_mesh_wont_change.jpg

This user is offline

 

Sun, Dec 5, 2010 at 8:40:12 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#7

tallon314


active

Joined: Tue, Nov 30, 2010
2 Posts
No Rating


It looks like you have the same problem I do, hle3. Whenever any customisation is applied to any of the materials, Revit will not render it. Thank you for posting the pictures, I think that'll add a bit of clarity.

I have found that using another computer to create the materialsand then transferring the revit files will allow the affected computer to render edited textures, though some weird transformations have been applied in the transfer. (Some tiles went from 1:4 column to row to 0.98:4 column to row).

 As far as missing a step I don't think you are, as I have used the same process on another computer (a bootcamp Mac using XP) and it works fine.

Currently the only solution I have is the abovestated workaround. I applied an update available during the install, though I don't know if that is the same as the web update.


This user is offline

 

Mon, Dec 6, 2010 at 3:16:01 AM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#8

GunawanArthur


active

Joined: Wed, Jan 2, 2008
14 Posts
4 Stars: 4 Votes


I get this problem too on Revit 2011, Windows 7 x64 system.

But, when I use the same file, and render it on windows xp 32-bit system, it works, nothing was lost.

I haven't try it with windows 7 x32 system.

If you look closely on the journal, you'll find that it is a mental ray shadder error, something was lost during the 64-bit transfer.



Edited on: Sun, Dec 5, 2010 at 9:17:59 PM

-----------------------------------

Revit Architecture 2011

This user is offline

 

Mon, Dec 6, 2010 at 1:45:46 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#9

WWHub


site moderator|||

Joined: Tue, May 16, 2006
13079 Posts
3.5 Stars: 346 Votes


hle3 - Was your post the answer to Typhoon?  - You assigned hedge to the counter? 

 

What you posted is indeed hedge and it is assigned to hedge.  So what is the problem with this?  So us where you assigned this to the counter if that is what you did.

 

You have like 3 different questions at once - stick with one.  Then give us enough information to help you.


This user is offline

 

Mon, Dec 6, 2010 at 6:06:47 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#10

hle3


active

Joined: Mon, Nov 16, 2009
5 Posts
No Rating


Thank you for all of the responses. I too am using revit 20111 on windows 7 x64, and I think is the same error with that and I can probably just render on a different computer to fix it. Sorry for the many questions. The images were of different instances in my project that were not rendering. The hedge was in a different place than the counter, but was having the same problem.


This user is offline

 

Tue, Dec 21, 2010 at 8:50:57 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#11

dsickinger


active

Joined: Tue, Aug 5, 2008
2 Posts
No Rating


I am a newbie as well, but I am having the EXACT same probem you all are.  Just wanted to change the standard paint color from white to black for an existing canopy roof, and what previously rendered perfectly as a white canopy, now is completely gone - only in the rendering.  Its sill there in hidden line, shaded, realistic, etc.  I'm kind of at a stand still because there are so many more materials I need to create/tweak for a presentation.  Our Autodesk retailer/training guy knows about the issue and has sent our file to Autodesk, so I am waiting to see what they come back with.

This user is offline

 

Thu, Jan 6, 2011 at 6:41:05 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#12

dsickinger


active

Joined: Tue, Aug 5, 2008
2 Posts
No Rating


I know this is a pretty old thread, but our Autodesk supplier found a solution.  This completely fixed the problem, and have had no futher problems in a couple weeks.  Here is the e-mail from him.  Follow the link instructions.  Hope this helps.

Okay,..just heard back from Autodesk...he's thinking that the following should fix the issue..

 

http://forums.autodesk.com/t5/Autodesk-Revit-Architecture/Revit-doesnt-render-when-I-change-a-simple-material-from-brush/td-p/2860322

  

this link is to a discussion on the Autodesk forms...Ryan (one of the Autodesk techs) points out the procedure for installing the Material library...

 


This user is offline

 

Sat, Feb 19, 2011 at 7:42:31 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#13

louiexannel


active

Joined: Sat, Aug 8, 2009
1 Posts
4.5 Stars: 2 Votes


I had the same problem and was trying to fix it for hours and then

Thanks dsickinger! Simply cleaning up my temporary folder fixed it.


This user is offline

 

Mon, Mar 14, 2011 at 3:42:55 PM | Revit Custom Materials Rendering Objects invisble

#14

hle3


active

Joined: Mon, Nov 16, 2009
5 Posts
No Rating


Yes, thanks dsickinger. Solution worked perfect!

This user is offline

 

Search this ThreadSearch this Thread | Page 1 of 1 |



Similar Threads

Thread/Thread Starter

Forum

Last Post

Replies

Custom Materials Rendering Black

General Discussion >> Revit Project Management

Tue, Jul 13, 2010 at 10:42:22 PM

3

Rendering Custom Materials

Revit Building >> Technical Support

Mon, Apr 28, 2008 at 9:14:30 PM

2

rendering imported dxf objects?

Revit Building >> Technical Support

Fri, Aug 18, 2006 at 3:32:49 AM

0

Revit materials missing at rendering [ 1 2 ]

Revit Building >> Technical Support

Wed, Jun 15, 2011 at 4:24:21 AM

22

Rendering Sketchup Objects In Revit - Material Loss?

Revit Building >> Technical Support

Fri, Apr 4, 2008 at 5:25:27 PM

6

Site Stats

Members:

1423035

Objects:

20410

Forum Posts:

150475

Job Listings:

6

Sponsored Ads

Home | Forums | Downloads | Gallery | News & Articles | Resources | Jobs | Search | Advertise | About RevitCity.com | Link To Us | Site Map | Member List | Firm List | Contact Us

Copyright 2003-2010 Pierced Media LC, a design company. All Rights Reserved.

Page generation time: 3.9377

Login

User Name:

Password:

Remember Me  

Forgot Password?

Search Forums

Advanced Search

Search Forums

Advanced Search


Clear Highlights


Clear Highlights