RevitCity.com Logo

Home  |  Forums  |  Downloads  |  Gallery  |  News & Articles  |  Resources  |  Jobs  |  FAQ  |  SearchSearch  |  Join  |  LoginLogin

Welcome !

204 Users Online (61 Members): Show Users Online - Most ever was 626 - Mon, Jan 12, 2015 at 2:00:17 PM

 

Forums

Forums >> Community >> Newbies >> How to Apply Wood Material to a New Family Member

Search this ThreadSearch this Thread | Page 1 of 2 | 1 | 2 Next >>

Tue, Jun 23, 2009 at 3:46:17 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#1

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


I want to make a simple timber member and I'm making this from a new family with the Generic Model Template.

I've drawn the member fine, but my problem is applying a material to it. I'm completly lost, and can't figure it out.

I click on the member and go to Element Properties, click on Materials field, and the Materials window comes up. I leave the material on default (because Wood isn't there - none of the normal materials are there) and try to make it look like wood by clicking the surface pattern and cut pattern. Once in both of these I load the wood_1.pat file from the revit database in the Data folder that comes with revit. This give me the hatch I want, and I pick the colour (brown) from the shading icon.

The problem is, once I do all of this my timber member has the hatch but not the soild colour. I still tried to load this into my project, and when I did the member didn't have the hatch or colour. It just inserted as grey.

Can someone explain how to apply the Wood hatch (normally always available in Revit when working on a project and go to the materials window) to a newly created family? I can't figure out how to make all these normally available materials available in the family editor. I just want to make timber member that's part of the component family.

Thanks a lot!

Nungerson

 


This user is offline

 

Tue, Jun 23, 2009 at 4:19:29 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#2

erland73


active
erland73 Avatar

Joined: Fri, Sep 7, 2007
738 Posts
4.5 Stars: 85 Votes


...."I click on the member and go to Element Properties, click on Materials field, and the Materials window comes up. I leave the material on default (because Wood isn't there - none of the normal materials are there)"....Ok Nungerson, go to Settings-->Materials and duplicate the "default" material name , change it to i.e. "Timber wood",change the solid color. If you want a render material, just click on "Render Appearance", there are all the "normal" materials...after all these configurations, click OK. Next, click your timber member and go to Element Properties-->Materials and all you have to do is to choose your "Timber wood" material next and load into project and there you can apply the wood hatch....

Attached Images

61588_2009-06-222213.png61588_2009-06-222213001.png61588_2009-06-222218.png

-----------------------------------

 “Learning never exhausts the mind.” Leonardo Da Vinci 

 

This user is offline

 

Wed, Jun 24, 2009 at 1:08:36 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#3

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


 

Thanks, erland73. Works perfectly.

 

Now that I have it in my model, would you know how I can strech it? I made it a 8' 2x4, and want to elongate it to 14'. I can't grab the end and strech it like I would expect.

 

Thanks!


This user is offline

 

Wed, Jun 24, 2009 at 2:46:30 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#4

erland73


active
erland73 Avatar

Joined: Fri, Sep 7, 2007
738 Posts
4.5 Stars: 85 Votes


Hi Nungerson..... "I made it a 8' 2x4, and want to elongate it to 14' "....You can add a simple parameter for this (lenght), in your timber family....

Attached Images

61661_2009-06-232038.png61661_2009-06-232039.png

-----------------------------------

 “Learning never exhausts the mind.” Leonardo Da Vinci 

 

This user is offline

 

Wed, Jun 24, 2009 at 11:10:39 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#5

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


 

Thanks, again!

Your help and time is much appreciated!


This user is offline

 

Wed, Jul 8, 2009 at 2:14:51 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#6

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


 

I've been tied up for a while but tried to add a parameter to the timber member but doesn't seam to work.

 

I added ref planes at each end and dimensioned them, then added a parameter called "length" as shown.

 

I used this to try to put in my project but it still won't let me change the length.

 

I'm not sure what I'm doing wrong, but obviously missed something in this attempt.

 

Can you help again please?

 

Thanks!


This user is offline

 

Wed, Jul 8, 2009 at 2:31:48 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#7

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


here's the pic I tried to upload

 



Attached Images

62373_untitled.JPG

This user is offline

 

Wed, Jul 8, 2009 at 9:16:55 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#8

sagarkagathara


active
sagarkagathara Avatar

Joined: Sat, Jul 5, 2008
30 Posts
No Rating


You need to lock the wood extrusion to the reference planes.

Use 'Align' command to align the extrusion to the reference planes, and you'll see a lock while aligning. Click the lock. DONE, load into project.


This user is offline

 

Wed, Jul 8, 2009 at 7:39:52 PM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#9

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


I did have it locked to the plane originally, and it still doesn't work.

 

Nung


This user is offline

 

Wed, Jul 8, 2009 at 8:02:26 PM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#10

erland73


active
erland73 Avatar

Joined: Fri, Sep 7, 2007
738 Posts
4.5 Stars: 85 Votes


Hi Nungerson, if you compare the images that I posted before with the image you posted yesterday, there is a difference, what's the difference?, well you're attempting to make a parameter with both dimensions (with these just uncheck EQ), instead of the total dimension....

-----------------------------------

 “Learning never exhausts the mind.” Leonardo Da Vinci 

 

This user is offline

 

Thu, Jul 9, 2009 at 1:52:31 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#11

erland73


active
erland73 Avatar

Joined: Fri, Sep 7, 2007
738 Posts
4.5 Stars: 85 Votes


Another thing that I didn't notice before is that you didn't group your parameter under Dimensions, so check it too, Nung...

Attached Images

62436_2009-07-081946.png

-----------------------------------

 “Learning never exhausts the mind.” Leonardo Da Vinci 

 

This user is offline

 

Thu, Jul 9, 2009 at 11:18:24 PM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#12

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


 

Thanks again, erland73!


This user is offline

 

Thu, Jul 9, 2009 at 11:24:20 PM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#13

Nungerson


active

Joined: Wed, Apr 8, 2009
23 Posts
No Rating


 

I tried ll of that, and it still doesn't work. The length can't be changed once inserted into the project.

 

Any other suggestions?

 

Thanks!


This user is offline

 

Fri, Jul 10, 2009 at 1:58:19 AM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#14

erland73


active
erland73 Avatar

Joined: Fri, Sep 7, 2007
738 Posts
4.5 Stars: 85 Votes


Nungerson.......I can´t still understand how a simple object with one simple parameter can be complicating you. I think I've tried to explain to you this, in an easy way to understand. I think the last thing I could do to help you is if you upload your file so I can verify it....."The length can't be changed once inserted into the project." If you've made it the way I've explained it to you, you could change the lenght by picking your timber, then pick Element Properties-->Edit/New... (see the image)....Good luck Nung....

Edited on: Thu, Jul 9, 2009 at 9:01:54 PM

Attached Images

62522_2009-07-091941.png

-----------------------------------

 “Learning never exhausts the mind.” Leonardo Da Vinci 

 

This user is offline

 

Fri, Jul 10, 2009 at 2:34:23 PM | How to Apply Wood Material to a New Family Member

#15

sagarkagathara


active
sagarkagathara Avatar

Joined: Sat, Jul 5, 2008
30 Posts
No Rating


NungersonPost your family here and we'll let you know.

Edited on: Fri, Jul 10, 2009 at 9:39:00 AM

This user is offline

 

Search this ThreadSearch this Thread | Page 1 of 2 | 1 | 2 Next >>



Similar Threads

Thread/Thread Starter

Forum

Last Post

Replies

Apply material to object style not working.

Revit Building >> Technical Support

Fri, Jun 15, 2012 at 12:33:23 PM

6

How to apply materials to trusses?

Revit Systems >> Technical Support

Tue, Apr 1, 2014 at 11:03:56 PM

4

material

Community >> The Studio

Thu, Nov 21, 2013 at 1:28:58 PM

8

Material not showing up in family

Revit Building >> Technical Support

Thu, Nov 15, 2012 at 5:21:05 PM

6

Family material parameters duplicating issue

Revit Building >> Technical Support

Tue, Mar 11, 2014 at 7:27:48 AM

4

Site Stats

Members:

1494785

Objects:

21163

Forum Posts:

151161

Job Listings:

3

Sponsored Ads

Home | Forums | Downloads | Gallery | News & Articles | Resources | Jobs | Search | Advertise | About RevitCity.com | Link To Us | Site Map | Member List | Firm List | Contact Us

Copyright 2003-2010 Pierced Media LC, a design company. All Rights Reserved.

Page generation time: 1.4160

Login

User Name:

Password:

Remember Me  

Forgot Password?

Search Forums

Advanced Search

Search Forums

Advanced Search


Clear Highlights


Clear Highlights